Quantcast
Channel: het Stijlmeer » nieuwsbrief
Viewing all articles
Browse latest Browse all 9

Nieuwsbrief over een tweede leven voor sieraad en kleding

0
0

 

Wat doe jij met kleding die je niet meer draagt, en die nog wel goed is? Ruilen, weggeven, verkopen of weggooien?

Jaarlijks gooien we gemiddeld 13 kilo kleding p.p. weg, 13 kilo! Veel, hè?! Tweederde verdwijnt in de grijze bak en wordt dus verbrand. Slechts een derde komt in de textielbak terecht, en wordt hergebruikt of doorverkocht naar o.a. Afrika en India.

Deze cijfers vond ik op de tentoonstelling Fashion Data in het tijdelijk modemuseum in Rotterdam. Conny Groenewegen maakte er een installatie over. En ik schreef een blog.

Dit moet anders, en dit kan ook anders. Daarom in deze nieuwsbrief aandacht voor een tweede leven voor kleding en sieraden.

Over zielig zilver en weesoorbellen
Sieraden, ik heb een la vol, en ook een schoenendoos met sieraden die ik niet meer draag. Toch doe ik ze niet weg. Herken je dat? Ze hebben emotionele waarde, om welke reden dan ook. Ze zijn van je moeder of oma geweest, je hebt ze gekregen van een dierbaar persoon, ze doen je denken aan een gelukkige periode. Zou het niet leuk zijn zulke sieraden een tweede leven te gunnen, zodat je ze wel weer draagt?

Mieke Preijde wordt geïnspireerd door ‘zielig zilver en weesoorbellen’, zoals zij ze noemt. Ze maakt eerst een foto van het sieraad, haalt het uit elkaar, doet de onderdelen in een sopje en maakt er nieuwe sieraden van. Zo verzaagde ze deze ketting uit de tweede wereldoorlog, toen er vanwege geldgebrek veel sieraden van bot en been werden gemaakt, tot andere vormen. De haaientanden werden rechthoekig, er kwamen zilveren buisjes bij en amber uit Riga. Et voilà, een serieproduct werd een uniek sieraad.

Je kunt haar sieraden tot 6 april bekijken in de koffiebar van de stadsbibliotheek van Haarlem.

Inspiratieavond 7 april: geef je sieraad een tweede leven
Wil je meer weten over Miekes sieraden, en heb je zelf ook iets liggen wat je wel zou willen veranderen? Je bent van harte welkom op de inspiratieavond op donderdag 7 april. Mieke vertelt over haar werkwijze en over al of niet edele materialen. Van mij ontvang je tips waar je op kunt letten wanneer je sieraden koopt, zoals lengte, dikte, kleur en glans, en hoe een sieraad je persoonlijkheid kan versterken. Tot slot gaan we op een bijzondere manier sieraden van Mieke uitproberen.

Praktische gegevens
Datum                         : donderdag 7 april 2016
Tijden                         : 20.00 – 22.00 uur / inloop vanaf 19.45 uur
Locatie                       : Ruimte De Verbinding, Verbindingsweg 43, Bloemendaal
Kosten                        : € 20,00, incl. koffie of thee met iets lekkers
Opgave                       : janny@hetstijlmeer.nl
Maximum aantal        : 8 personen

Van stropdas naar gilet
Manlief heeft een rek vol kleurige stropdassen. Nu hij gepensioneerd is, draagt hij ze niet meer. En trouwens, daarvoor ook al niet meer zo vaak. De stropdas is uit. Wat te doen? Zulke mooie dassen gooi je toch niet weg? Je kunt er een rokje van (laten) maken, maar leuker vonden wij een kledingstuk dat manlief zelf zou dragen. Anky Bulstra van Orizjine (http://www.orizjine.nl/) bood uitkomst. Van drie stropdassen maakte ze dit kleurige gilet…

Van wollen deken tot winterjas
Conceptstores, in Haarlem maar ook elders, schieten als paddenstoelen uit de grond. Ik moet er erg aan wennen, want wat zijn het voor winkels? Ze verkopen van alles, van kleding tot vloerkleden, van sieraden tot vazen. Het vraagt om een andere manier van kijken, het zijn inspiratiewinkels.

Toen concept store NyHavn in Haarlem net open was, vond ik hem wat kaal. Toen ik er deze winter nog eens kwam, was ik blij verrast: hé, wat veel kleuren, en wat een mooie spullen. Zo was ik weg van de kleurige jassen, gemaakt van oude wollen dekens. Er waren ook kussens van oude dekens, en speelgoedbeesten. Ik ben gezwicht voor een geel-grijs-wit-en-zwarte wollendekenjas. Hij zit heerlijk warm.

Een mooi voorbeeld van een tweede leven voor wollen dekens, die nu van ons bed zijn verdrongen door dekbedden.

Van trui naar trui
Wollen truien, op een bepaald moment zijn ze op, vervilt, gekrompen, gewoon niet meer mooi om te dragen. Wat te doen? Niet in de grijze bak, maar in de textielbak! Dan komen ze misschien terecht bij Ellen Mensink, bedenker van de recycletrui Wool2. Dit is een trui die helemaal gemaakt is van oude truien. Dat lijkt niet zo bijzonder, maar is het wel. Veel gerecyclede kleding bestaat slechts voor 20 procent uit hergebruikt textiel. De Wool2-trui bestaat voor 100 procent uit hergebruikte wol.

Na een crowdfunding-actie wist Ellen genoeg geld bij elkaar te halen om echte recycletruien te maken. Ze zijn te koop bij Westerlab, Westerstraat 70 in Amsterdam. Meer info op de website www.creativecitylab.nl.

Van vintage naar ‘nieuw’
Als je handig bent met naald en draad, doe je het misschien zelf ook wel: van een kledingstuk die je niet meer draagt, iets anders maken. In Heemstede doen professionele ontwerpers het voor jou: studio Henke vermaakt oude kleding tot iets nieuws.

Probeer iets nieuws tijdens kledingruilcafé op 23 april
Kleding die je niet meer draagt, kun je verkopen aan een tweedehandskledingwinkel, maar veel leuker is je kleding te ruilen. Dan zie je wie jouw kleding past, hoe het staat en hoe blij die ander wordt van iets waar jij op uitgekeken bent.

Samen met een groepje vrouwen uit Overveen organiseer ik voor de derde keer een kledingruilcafé i.s.m. Duurzaam Overveen. Heel gezellig en we komen altijd met mooie kleding thuis. Het café wordt tegelijk met het repaircafé gehouden in het gebouw van buurtvereniging Tinholt, Vrijburglaan 7 te Overveen. We maken twee pashokjes, er zijn grote spiegels, en er is een theehoekje met stijlboeken en modeglossy’s. Sandra is er met haar naaimachine, en maakt desgewenst kleding iets korter of strakker. Van mij krijg je tips over modellen en belijning.

Kleding ruilen is ook een goedkope manier kleding te proberen die buiten je comfortzone valt. Zo heb ik afgelopen najaar een grijze skinny broek meegenomen. Zo’n superstrakke broek zou ik zelf niet kopen, maar de andere vrouwen reageerden zo enthousiast toen ik hem paste, dat ik hem meenam. Draag ik hem toch niet, dan neem ik hem de volgende keer weer mee.

Kom je ook? Entree is minimaal 5 euro om de kosten van huur, thee en iets lekkers te dekken. Inleveren en ruilen gebeurt tegelijkertijd.

Praktische gegevens
Datum                        : zaterdag 23 april 2016
Tijden                         : 13.00 tot 16.00 uur
Locatie                       : gebouw buurtvereniging Tinholt, Vrijburglaan 7, Overveen
Kosten                        : minimaal € 5,00.
Meer info                   : janny@hetstijlmeer.nl

Regels voor inleveren
* De kleding moet schoon en heel zijn, alle knopen eraan, ritsen goed e.d.
* Kleding mag niet verwassen zijn, rare verkleuringen hebben, pluisjes e.d.
* De kleding mag niet te gedateerd zijn…
* Je mag alles inleveren, behalve ondergoed, panty’s, sokken
* Ook schoenen, tassen, riemen, accessoires zijn welkom

Circulaire economie: geen afval meer
Er zijn beslist nog meer initiatieven om kleding, sieraden en andere voorwerpen een tweede leven te geven. Producten niet weggooien maar op een of andere manier hergebruiken, is het kenmerk van de circulaire economie. Er zit het woord cirkel in: een rondgaande cirkel van materiaal, waardoor er geen afval meer ontstaat. Klinkt dat utopisch? Misschien wel, maar we moeten ergens beginnen. Zoals het nu gaat, kan het niet langer. Denk aan de plastic soep in de oceanen, aan de vuilnishopen in Azië en Afrika, waar mensen op wonen, denk aan de verspilling en de vervuiling…

Meer over de circulaire economie vind je o.a. op de website van MVO Nederland.

Het maakt wel uit
Milieuproblemen lijken soms zo groot dat je als gewone consument misschien denkt: wat kan ik eraan doen? Het maakt toch niet uit! Ja, het maakt wel uit. Het maakt uit dat je vraagt waar je kleding is gemaakt. Het maakt uit dat je nadenkt voor je kleding weggooit in de grijze bak… (niet doen! Ruilen, weggeven of in de textielbak…) Het maakt uit dat je zuinig bent op je spullen, zodat ze langer meegaan. Het maakt uit, want vele kleintjes maken één grote.

Ken jij meer voorbeelden van een tweede leven voor kleding of sieraden? Laat het me weten, zodat ik er in blog of nieuwsbrief aandacht aan kan besteden.

© Janny ter Meer, maart 2016

Wil je deze nieuwsbrief ontvangen met afbeeldingen? Stuur me een mail: info@hetstijlmeer.nl.

 

 

 

 

 

 

 

 

Het bericht Nieuwsbrief over een tweede leven voor sieraad en kleding verscheen eerst op het Stijlmeer.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 9

Latest Images

Bulova Accutron

Bulova Accutron

Bulova Accutron

Bulova Accutron

Bulova Accutron

Bulova Accutron

Bulova Accutron

Bulova Accutron

Bulova Accutron

Bulova Accutron

Reglex 10 servicebeurt

Reglex 10 servicebeurt

Reglex 10 servicebeurt

Reglex 10 servicebeurt

Reglex 10 servicebeurt

Reglex 10 servicebeurt

Reglex 10 servicebeurt

Reglex 10 servicebeurt